Virtuális Agrár Hub

JÓ GYAKORLATOK ÉS SIKERTÖRTÉNETEK

EN
HU

Célunk a digitalizációs megoldások megismertetése, használatuk ösztönzése, a forráshoz jutás támogatása, a közvetlen EU-s pályázati lehetőségek felkutatása és bemutatása, valamint a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok átadása a helyi vállalkozások számára. A kezdeményezéssel a projektet megvalósító innomine és az iFood Élelmiszer Klaszter az agrár és élelmiszeripari vállalkozásokat igyekszik helyzetbe hozni.

Ez a projekt a SmartAgriHubs „SERVICE the SmartAgriHubs Community Network Open Call” projekt keretében valósul meg, amely az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából nyert támogatást a 818 182 számú támogatási szerződés alapján.

PROAGRO

AZ AGRÁR-ÉLELMISZERIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

JÓ GYAKORLATOK ÉS SIKERTÖRTÉNETEK

Dél-Magyarország hazánk legkevésbé iparosodott régiója, azonban a mezőgazdasági szektor az országos átlagnál erősebb szerepet játszik.

A régió legnagyobb hiányosságai a következők:

1. Alacsony szintű együttműködés a főbb szereplők között (agrár-élelmiszeripari vállalkozások, erdészet, mezőgazdasági innovációs szereplők, gazdálkodók, állattenyésztés, biotechnológiával kapcsolatos vállalkozások és informatikai cégek, mint technológiai, informatikai infrastruktúra szolgáltatók stb.). Nagyon fontos ezeket a szereplőket egy erős, tudásalapú mezőgazdasági innovációs ökoszisztéma kialakítására ösztönözni a régióban

2. Az innovatív technológiák alkalmazásához szükséges ismeretek hiánya és ennek következtében a régióban a fejlődés elmaradása miatt a mezőgazdasági innováció gyenge teljesítményt nyújt. A szakértelem és kompetenciák hiánya a tanácsadói hálózatokra is jellemző, így az innovációs ötletek nem érik el a működési és megvalósítási szintet.

Végső célunk az agrár-élelmiszeripar digitális átalakulásának támogatása, melynek során szolgáltatások nyújtásával, valamint a digitális innovációk fejlesztésének és bevezetésének felgyorsításával versenyképesebbé tesszük az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat régiójukon belül. Segítünk a vállalkozásoknak a kihívások üzletközpontú és szolgáltatás-orientált megoldásában, és igyekszünk elérhetővé tenni a legújabb tudást, szakértelemet és technológiát.

Az innomine fontos kapcsolódási pont a SmartAgriHUBs közösséghez, megosztja annak legjobb gyakorlatait és átadja a nemzetközi hálózat előnyeit a regionális szereplőknek. Az innomine nemcsak továbbítja az információkat, hanem testre szabja és érthető módon fogalmazza meg azokat a helyi szereplők számára.

A hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megosztásával igyekszünk bemutatni már alkalmazott példákat, melyből partnereink kiválaszthatják a valóban hatékony megoldásokat. innomine ezzel segít eligazodni a digitális megoldások között, ötletet ad a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállásához.

A 2018-as évek óta több nagyszabású nemzetközi project is foglalkozik az agrár élelmiszer ipar digitalizációjával. A zászlóshajó innovációs kísérletek példaként szolgálnak más innovációs kísérletek számára. Itt valósulnak meg a technológiai megoldások a gyakorlatban. Olyan vállalkozásokat érintenek, amelyek termékeik, folyamatai vagy üzleti modelljeik szempontjából releváns digitális innovációkat és fejlett technológiákat tesztelnek, fejlesztenek és validálnak. Az ilyen projektekben koncepciókat és prototípusokat tesztelnek az agrár-élelmiszeripari szektor digitalizálásának előrehaladása érdekében.

SMARTAGRIHUBS

A SmartAgriHubs (SAH) egy 2018-ban indult, 20 millió eurós európai uniós H2020 projekt, amely több, mint 164 partnert egyesít az európai agrár-élelmiszeripari szektorban.

A projekt célja: Az európai agrár-élelmiszeripar digitalizálásának felgyorsítása a minőségre, a fenntarthatóságra és a sikerre összpontosító innovációs rendszerek támogatásával. A projekt középpontjában az agrár-élelmiszeripari szektor végfelhasználói állnak, mint a digitális átalakulás hajtóereje. Az együttműködés induló vállalkozások, kkv-k, üzleti szolgáltatók, technológiai szakértők és végfelhasználók hatalmas hálózatán alapul.

A zászlóshajó projekteket 7 ágazatra – szántó, akvakultúra, gyümölcs, zöldség, tejtermék, állattenyésztés és innovatív élelmiszerek – és 9 földrajzi klaszterre – Egyesült Királyság és Írország; Skandinávia; Franciaország; Északnyugat-Európa; Közép-Európa; Északkelet-Európa; Ibéria; Olaszország és Málta; Délkelet-Európa – osztották. A 28 zászlóshajó innovációs kísérlet elősegíti a mezőgazdaság és az  élelmiszer-ágazat szélesebb körű digitalizálását a tudásátadás és a technológia cseréjének ösztönzésével.

IOF2020: INTERNET OF FOOD AND FARM

Az Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020) projekt az IoT-technológiákban rejlő lehetőségeket tárja fel az európai élelmiszer- és mezőgazdasági ipar számára.

A cél ambiciózus: megvalósítani a precíziós gazdálkodást, és létfontosságú lépést tenni egy fenntarthatóbb élelmiszer-értéklánc felé. Az IoT-technológiák segítségével elérhető közelségbe kerül a magasabb hozam és a jobb minőségű termés. Az IoT-technológiák az élelmiszerek jobb nyomonkövethetőségét is lehetővé teszik, ami fokozott élelmiszerbiztonságot eredményez.

DEMETER: A GAZDÁLKODÓK HELYZETBE HOZÁSA

A DEMETER célja, hogy a fejlett IoT-technológiák, az adattudomány és az intelligens gazdálkodás gyors átvételével vezesse az európai agrár-élelmiszeripari ágazat digitális átalakulását, biztosítva annak hosszú távú életképességét és fenntarthatóságát.

 • 18 ország, 20 kísérlet, 60 partner
 • teljes értékláncban (kereslet és kínálat), 25 telepítési helyszín
 • 6000 gazdálkodó és több mint 38.000
 • eszköz és érzékelő

A ProAgro keretében szervezett workshopokon a digitalizáció szükségességét a különböző szektorok szereplői is megerősítették. Tevékenységüket, érveiket, jó gyakorlataikat előadások formájában osztották meg az érdeklődőkkel.

  PROAGRO SIKERTÖRTÉNETEK

  innomine támogatása által megvalósuló dél -magyarországi innovációs projektek

  “Smooth food and beverage packaging line operation in an SME” – Pécsi Sörfőzde Zrt.

  Ez az innovációs projekt egy dél-magyarországi sörfőzde akkumulációs csomagolósorára fókuszál. A gyárban különálló gépek szállítószalagokkal vannak összekötve. A gépeket a szalagok előtt és után elhelyezett érzékelők szabályozzák, a szalagok terhelése függvényében indítják be vagy szakítják meg a működést. A modellezési és szimulációs technológia használatával a projekt a működés harmonizálását célozza, hogy javítsa a gyártás hatékonyságát, a termékminőséget, csökkentse a közüzemi fogyasztást és a karbantartási költségeket. A pasztőrözési folyamat gazdaságosabb és hatékonyabb optimalizálását célzó projekt uniós támogatást nyert. A projekt megvalósítása után fontos cél a tudás megosztása, valamint a tudás és technológia átadása más szektorok számára. A know-how átadható borászatoknak és pincészeteknek is.

  INNOMINE ÁLTAL NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK

  1. A pályázati lehetőség felkutatása és bemutatása

  innomine rendszeresen azonosít nyílt pályázatokat a következő témákban: az agrár-élelmiszeripari digitalizációja; Intelligens megoldások az agrár-élelmiszeriparban és ICT/DATA az agrár-élelmiszeriparban. A dedikált workshopokon bemutatjuk ezeket a nyílt felhívásokat és finanszírozási lehetőségeket, részletesen ismertetve a felhívás fókuszát, a jogosultsági feltételeket és a finanszírozási arányokat.

  Ebben a konkrét esetben a BOWI „Boosting Widening Digital Innovation Hubs” nyílt felhívás egy workshop keretében került bemutatásra, ahol a Pécsi Sörfőzde Zrt is részt vett.

   

  1. A részvételi jogosultság és a projektötlet validálása

  A pályázati felhívásokat bemutató workshopokon fejlesztési igények, új projektötletek merülnek fel. Gondoskodnunk kell arról, hogy a pályázó vállakozás és az ötlet is jogosult legyen a kiírásra. Ezért egy személyes interjún ezt megvizsgáljuk, a fejlesztési ötleteket a felhívás kiírásának megfelelően alakítjuk.

   

  1. Matchmaking

  innomine jelentős adatbázissal és agrár-élelmiszeripari vállalatok és technológiai szolgáltatók kiterjedt hálózatával rendelkezik. Ez szolgál alapul a projektötletek, technológiák és partnerek (keresleti és kínálati oldal) összekötéséhez. Vállalkozásokat és technológiákat kapcsolunk össze, hogy a legjobb konzorciumot hozzuk létre a felhíváshoz.

  A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t egy műszaki szolgáltatóval ismertettük meg, aki modellezési és szimulációs technológiával képes kidolgozni a project és a vállakozás számára legmegfelelőbb megoldást.

   

  1. A pályázat elkészítése, a project megvalósítása

  A pályázat kiválasztása és a konzorcium összeállítása után, az innomine szakértői segítenek a pályázati folyamatban is. Ebben a projektben segítettünk a pályázat megírásában és együttműködünk a kivitelezésben és a megvalósításban, valamint tanácsot adunk a projektmenedzsmenttel kapcsolatban.

   

  1. Eredmények terjesztése

  A jó példák és a legjobb gyakorlatok megosztása nagyon fontos. A tudásmegosztás rendkívül fontos az agrár-élelmiszeripari ágazat innovációinak növelése, racionalizálása és alkalmazása, a tudás javítása, valamint az innovációhoz való hozzáférés és finanszírozás szempontjából. Ahhoz, hogy az innovatív kkv-k uniós forrásból finanszírozhassák tevékenységeiket, ismertetni kell az elérhető felhívásokat, és meg kell tanítanunk őket arra, hogyan érhetnek el sikereket az EU-s felhívások világában. A legjobb módszer a sikertörténetek megosztása, és támogatni, hogy a sikeres vállalatok megosszák saját tapasztalataikat és tanulságaikat.

  A Pécsi Sörfőzde Zrt. több workshopra is meghívást kapott projektjének bemutatására, tapasztalataik, a buktatók és a jó gyakorlatok megosztására.

  Dolgozzunk együtt!

  Segítjük a növekedésedet! Írj nekünk és változtassuk meg a jövőt együtt!

  Kapcsolat

  (+36) 30 198 2838

  1024 Budapest, Széll Kálmán tér 11.

  Privacy Policy

  Cookie Policy

  ©2022 innomine group